Egyéb

Így lehet Ön is büszke szép lábfejére!

Lábfejünket folyamatos terhelésnek tesszük ki naponta, mégis sokszor megfeledkezünk róla, ha testápolásra vagy kényeztető eljárásokra kerül a sor. Évszaktól függetlenül fontos, hogy lábfejünk és lábkörmünk jó állapotban legyen, de a nyár beköszöntével, amikor előkerülnek a szandálok, papucsok, még jobban előtérbekerül a lábfej. Nem elég egy szép, új szandált, papucsot beszerezni, fordítsunk figyelmet arra is, hogy körmünk és lábfejünk megfelelő ápoltságú legyen a tökéletes összhatás érdekében!

Mit kell tudni a körömről?

A köröm mindenkinél változó mértékben növekszik, de általánosságban mégis elmondható, hogy naponta 0,1 mm-t nő. Kinézete a szervezet egészségi állapotára is utalhat, érdemes figyelni rá, mert a betegségek a körmeinken is nyomot hagynak.

Vitaminhiányra utalhat, ha a köröm fénytelen és töredezett. A barázdák, fehér csíkok megjelenése a szervezet fehérje-, kalcium- vagy magnézium hiányát mutathatja, míg a hosszanti berepedezések hormonzavarra vezethetők vissza. Ha túl kemény a köröm, elképzelhető, hogy az illető pajzsmirigy-túltengésben szenved.

Hogyan lesz egészséges a köröm

Ha helyesen táplálkozunk, azt körmünk is meghálálja. Juttassunk a szervezetünkben megfelelő mennyiségű A-, E- és B-vitamintfehérjét és vasat. Ezt úgy érhetjük el, ha rendszeresen fogyasztunk répát, brokkolit, kukoricát, tojást, tejtermékeket, narancsot, stb.

A lábköröm ápolásának szabályai

Hosszúság

A lábkörmök esetében nem túl esztétikus, ha hosszúra hagyjuk őket nőni. Fontos a lábköröm hosszúsága illetve rövidsége, hiszen az sem jó, ha túlságosan rövidre vágjuk, mert az körömágy-gyulladást okozhat. A körömágyat védje nagyjából fél milliméteres köröm.

Benövés elkerülése

Még egy fontos szabály, amire oda kell figyelni: ne vágjuk be a köröm szélét, tartsuk meg a szögletes formáját. Ha a köröm sarkát túlzottan kivágjuk, az a növekedéssel együtt szúrni kezdi a köröm melletti szöveteket, és ez hamarosan fájdalmas gyulladással járhat. Figyelni kell rá, hogy úgy vágjuk a lábkörmöt, hogy a két sarka kiálljon, tehát csak annyira vágjuk rövidre a széleket, hogy az alatta levő bőrön túlérjen, ne nőhessen a bőrbe.

Reszelés

Ha reszelőt is használunk a lábköröm vágása után, figyeljünk arra, hogy mindig csak egy irányba reszeljük a körmöt, mert így nem lesz érdes. Az ollót, reszelőt használat után mindig töröljük meg és tartsuk száraz helyen a következő használatig. Ajánlott, hogy mindenkinek legyen saját ollója, reszelője, hogy elkerüljük az esetleges fertőzések továbbadását.

 

Lakkozás

Nagyon népszerű a lábkörmök lakkozása, mert egy jól eltalált szín kiemeli a lábfej szépségét. Jó tudni, hogy bár a lakk az egészséges körmökre nem ártalmas, hetenteajánlott lemosni. Kerüljük az aceton tartalmú lemosókat, mert erős zsírtalanító hatásuk van. Mivel az évek előrehaladtával a lábkörmök egyre töredezettebbek lesznek, az aceton ezért is kerülendő. Vezető divat-tanácsadók hangsúlyozzák, hogy a kéz- és lábkörmök színe lehetőleg mindig egyezzen egymással.

További ápolási tippek

Nyáron érdemes naptejjel bekenni a lábfejet, hiszen a szandálban, papucsban közvetlen napfény éri, védeni kell. Tanácsos körömápoló krémeket is használni, hogy a köröm egészséges minőségét minél tovább fenntartsuk. Ha a lábápolás a hetünk rendszeres programjává válik, mindig szép, ápolt és egészséges lábunk lesz, amit büszkén mutogathatunk nyáron!