Egyéb

5 lépés a lábszag ellen

Nagyon kellemetlen helyzeteket tud teremteni, ha lábszagunk van, ez az ártalmatlan jelenség sok ember életét megkeseríti. A lábszag kialakulását azoknak a baktériumoknak köszönhetjük, amelyek a lábfej izzadásának következményeként elszaporodnak.

A jó hír, hogy odafigyeléssel és gondoskodással megszüntethető a lábszag!

Íme, pár módszer, amely hatásos lehet. Van, amelyik gyorsan hat, de van, aminek pár hét szükséges ahhoz, hogy a hatását kifejtse. A rendszeres ápolás a legfontosabb a lábszag megszüntetésében.

1. Lábfürdők

szódabikarbóna a normális szintre hozza az izzadság pH-értékét, csökkenti a bőrön fellelhető baktériumok számát, és megszünteti a kellemetlen szagokat. Tegyünk 3-4 evőkanál szódabikarbónát négy liter langyos vízhez, és áztassuk minden este ebben a lábunkat kb. 20 percig.

fekete teában található savak is segítenek elpusztítani a rossz szagokért okolható baktériumokat. A tea pórusösszehúzó hatása miatt a lábunk is kevesebbet izzad. Erős egy fekete teát hígítsunk fel vízzel, amibe aztán áztassuk a lábunkat legalább 20 percig. Hasonló hatása van a zsályás lábfürdőnek is.

Az ecet, főleg az almaecet is igen hatékony a baktériumok megölésében. Készítsünk lábfürdőt egy adag almaecetből és 6 adag meleg vízből. Áztassuk ebbe a keverékbe a lábunkat 15 percig, majd alaposan mossuk meg a lábunkat szappanos vízzel.

2. Lábápolás

A lábszag az elhanyagolt lábhigiénia miatt is kialakulhat: a bőrkeményedés a baktériumok számának növekedését is elősegítheti, ezért fontos a rendszeres lábápolás. Jó ötlet összekötni a fenti lábfürdőket egy habköves, sarokcsiszolós, bőrradírozós kezeléssel is, hetente egyszer.

3. Lábbelik

A cipőben hosszú ideig elélnek a mikroorganizmusok, ezért ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint cserélgessük a cipőinket, hogy legalább egy napot „pihenjen” a cipőnk. Tartsuk a lábbeliket világos, jól szellőző helyen.  Sok szakértő szerint a minőségi cipők jelentenek hosszú távú megoldást a lábszag ellen.

4. Mielőtt belebújunk a cipőbe

Szórjunk a lábfejünkre hintőport a zokni és a cipő felvétele előtt. Kaphatók lábdezodorok is, de a hónaljra alkalmazott dezodor is megakadályozhatja a láb izzadását. Fújjuk vagy kenjük a lábfejre az illatszert, ezután vegyük fel a zoknit, harisnyát. Köztudott, hogy a lábfej a pamut zokniban könnyebben „lélegzik”, mint a műszálasban, ha lehetőség van rá, ilyet hordjunk. Ha szükséges, legyen nálunk cserezokni, amit alkalomadtán átvehetünk.

5. Viselés után

Amikor levesszük a cipőnket, több dolgot is használhatunk, amely magába szívja a nedvességet és közömbösíti a szagokat. Tehetünk a lábbelibe például cédrusforgáccsal töltött tasakot, vagy vásárolhatunk zeolitot tartalmazó tasakot is. Furcsának tűnhet, de macskaalmot is használhatunk a szagtalanításra és a nedvesség felszívására: töltsünk meg harmadáig egy régi zoknit és tegyük a lábbelibe.

Érdemes kivehető talpbetétet használni, amit viselés után ki tudunk tenni száradni és időközönként ki tudjuk mosni.